Březovník obecný – léčivá houba našich lesů

Jako bylinářka a vášnivá houbařka je jasné, že hledám využití léčivých hub, které rostou běžně u nás. Myslím, že není potřeba kupovat drahé zahraniční preparáty, když Příroda vše zařídila tak, abychom měli dostatek prostředků k sebeléčbě kolem sebe.

Houby mne fascinovaly od mládí. Tady v Rožnově chodil děda každé ráno do lesa vždy se vracel s plným košíkem. Sama k podivu okolí sbírám i houby ne úplně běžné jako různé druhy holubinek, lakovku ametystovou atd. Pamatuju si, jak mojí nejoblíbenější knihou na prázdninách u babičky s dědou byl velký atlas hub 🙂 Svět dřevokazných hub jsem začala zkoumat teprve před pár lety a žasnu nad tím, jak obrovský potenciál pro léčbu lidí i zvířat mají.

Na houbách je naprosto úžasné to, že jsou ve velké míře léčivé skoro všechny a u těch dřevokazných, ke kterým patří i březovník, je to snad 100%. Jenže k takovým informacím se bohužel běžně nedostanete. V atlasech nenajdete obsahy účinných zdraví prospěšných látek, ani způsoby zpracování pro léčebné využití, natož na co by mohla která houba pomoci.

Já doporučuji zajít na přednášku třeba k Dance Pilařové z projektu Zbožňovaná žena, která pořádá Léčivé houby (nejen) našich lesů. Tady se začátečník skvěle seznámí se základními běžnými a nejpoužívanějšími druhy léčivých hub a jejich zpracováním.

Je fajn vypravit se v zimě do lesa na procházku, načerpat energii, vyvětrat hlavu a nasbírat u toho tak úžasné léčivé houby, jakým je třeba březovník. Není nutné kupovat preparáty za šílené peníze z Asie. Můžeme se vrátit zpět ke tradičním způsobům léčby a prevence. Březovník běžně používají v Polsku. U nás se na něj nějak zapomnělo. Tak se s ním pojďme seznámit.

BŘEZOVNÍK OBECNÝ

Březovník obecný
Březovník obecný

Je prakticky nezaměnitelná houba, proto jej doporučuji všem houbařům – začátečníkům.
Klobouk je až 20cm široký, okrouhlý, celý takový od pohledu měkký a kulatý 🙂 Na okraji je široce podvinutý, pokožka je tenká, papírovitá, snadno se šekrábne nožíkem, ve stáří rozpraskává barvy světle hnědé až bělavé. Spodek houby – rourky jsou bílé s velmi drobnými póry. Dužina je v mládí měkká, houževnatá, při krájení je to něco jako marshmallow 🙂 Následně korkovitě tvrdnoucí. Má příjemnou houbovou vůni.

březovník zespodu
březovník zespodu

Roste na břízách – odtud název 😉 jinde ne. Na břízách roste také troudnatec pásovaný, ale ten je tvrdý, pásovaný, šedý. Prostě nelze si je splést 😉 Roste po celý rok.

Sbíráme zdravé plodnice bez plísně a nenapadené hmyzem – zjistíme až po nakrojení, nebo přímo při sběru – houba nesmí být rozmáčená atd. to je známkou „prožrání“.

Březovník se užíval ve slovanských zemích od věků. Byl nalezen i u 5300 let staré mumie pravěkého muže Otziho. „Obsahuje látky s protirakovinovým působením – zejména rakovina žaludku a konečníku. Byla z něj izolována antibiotika s antibakteriálními účinky, vykazuje však také antivirální a protizánětlivou aktivitu, potlačující např. chronický zánět kůže. Obsahuje mimo jiné glukany, nukleové kyseliny, alifatické polyfenoly, betulin (který je obsažen v bílém pigmentu břízy) a řadu dalších zdraví prospěšných látek.“ (Zázračné houby; Kříž, Marounek, 2016) Má také projímavé účinky. Účinkuje při léčbě a prevenci artrózy. Užívá se při léčbě žaludečních a dvanáctníkových vředů.

Březovník můžeme konzumovat ve formě namletého prášku, nálevu nebo tinktury. Lze zakoupit také extrakt.

Prášek si připravíme z nakrájených nasušených plodnic, které rozemeleme v mlýnku, nebo rozmixujeme v sekáčku, případně rozdrtíme v hmoždíři. Můžeme uchovávat ve sklenicích nebo zakapslujeme.

Fermentovaný výluh připravíme z 50gr prášku, který zalejeme horkou ne vroucí! vodou, uzavřeme do sklenice či termosky a necháme stát přes noc. Výluh tak krátce zfermentuje. Takto připravený výluh je účinný při hubnutí – pomáhá štěpit tuky.

Nejvíce využijeme léčivých sil houby při kombinaci dvou následujících způsobů přípravy:

Nálev si připravíme z cca lžíce nakrájených hub, které zalejeme horkou vodou a necháme zakryté louhovat po dobu 10-15 minut. Pijeme po doušcích v průběhu celého dne. Zprvu nižší dávku – na někoho může působit velmi „budivě“, efekt bývá znatelný brzy. Nálev má účinky imunostimulační, antibakteriální a zklidňující. Čaj je nahořklý a voní po houbách.

Tinkturu si připravíme z nakrájených čerstvých nebo sušených plodnic, které zalijeme alkoholem ideálně 40% a výše tak, aby byly houby ponořeny. Nejlepší je domácí pálenka, která nějak výrazně nevoní, ať víte, co pijete a máte opravdu 100% přírodu. Pokud nemáte, stačí vodka nebo režná. Lépe se vyhnout všemu ochucenému 😉 Já mám jeden březovník omylem v aromatizované hruškovici a je to .. zvláštní 🙂 Denní dávka je 3x denně 20 kapek pro léčbu. Kombinujeme s nálevem pro maximální účinky.

Doporučuji podávat před zahájením chřipkové sezóny jako prevenci. Také lidem, kteří trpí na problémy se žaludkem a jako doplňkovou terapii při léčbě rakoviny.
Sama březovník připravuji babičce s rakovinou tlustého střeva s metastázemi na plicích. Uvidíme, jak budeme úspěšní. Jak babi říkala „tož všechno se musí vyzkoušet, jedovaté to není tak co!“ 🙂

Pocházím z jižních Čech, z oblasti zvané Česká Kanada. Žiji u hlubokých lesů, rozlehlých luk a nespočtu rybníků. Miluji přírodu a nacházení harmonie v ní i nás samých. Propaguji holistický přístup k péči o ženské zdraví nejen s použitím bylin. Ctím tradice a jednoduchý život.
Komentáře
  1. Jana napsal:

    Držím palce aby sa babička uzdravila,môžete ku tomu pridat aj 2 kl bieleho horcicoveho semiacka rozdrveneho na mlynčeku vraj pomáha

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů